Zo kan je je plasma aansteker schoonmaken

Na enig gebruik zullen alle Superlit-aanstekers tekenen van slijtage gaan vertonen. Superlit-aanstekers zullen zwart beginnen te worden omdat as zich ophoopt rond de bovenkant van de aansteker, de elektrodes zullen verbranden en verkoold worden, en nadat je hem in je zak hebt gedragen, kan stof in de aansteker vastlopen. Het schoonmaken van een aansteker kost heel weinig tijd en bijna iedereen kan het doen. Je kunt een Superlit-aansteker schoonmaken met gereedschap dat vaak in huis te vinden is.

Dit heb je nodig:

  • Wattenstaafje
  • Schoonmaak alcohol of ethanol
  • Microvezeldoek

Let op dat je niet perongeluk op de ontstekingsknop drukt! Reinig je Superlit-aansteker wanneer deze leeg is, zodat je de aansteker niet kunt ontsteken.

Elektrodes schoonmaken

Om de plasma-elektrodes schoon te maken gebruik je een wattenstaafje en een oplossing van alcohol of ethanol. Doordrenk het wattenstaafje met alcohol en wrijf zachtjes heen en weer tegen de elektroden om zich te ontdoen van as, teer of vuil.

Zorg ervoor dat je nooit aan de elektroden trekt of er op duwt, dit kan de elektroden beschadigen waardoor je aansteker mogelijk niet of slecht ontsteekt. Beweeg de wattenstaafjes zachtjes over de elektroden, zodat alleen het vuil wordt verwijderd.

Ook kun je op deze manier de gehele aanstekerkop schoonmaken en ontdoen van as, teer of ander vuil. Hiervoor kan je ook een microvezeldoek gebruiken om zo grotere oppervlakten schoon te vegen.

Na het reinigen is het belangrijk om te wachten tot alle onderdelen van de aansteker volledig droog zijn voordat je de aansteker weer ontsteekt.

De metalen body schoonmaken

Superlit-aanstekers hebben vaak een metalen body waarvan de buitenste laag gemaakt is van zinklegering en een laklaag. Deze materialen worden vaker voor sieraden gebruikt en kunnen in beloop van tijd dof raken of door gebruik krasjes oplopen. Uiteraard wil je je Superlit-aansteker zo mooi mogelijk houden en hem altijd zo goed als nieuw laten blijken. Je kan dan ook je aansteker oppoetsen met een microvezeldoek om oliën of stof te verwijderen van de body. Gebruik geen andere grove doeken, deze kunnen juist krassen veroorzaken.

Krassen verwijderen

In de meeste gevallen kunnen krassen helaas niet verwijderd worden. De lak lagen zijn dun, waardoor krassen vaak al zo deep als de laklaag zijn. Hierdoor zijn de krassen zichtbaar ook zichtbaar.

Kleinere krassen zijn vaak wel te verwijderen. Krassen die nog de zelfde kleur hebben als de laklaag zijn niet zo diep en kunnen minder zichtbaar gemaakt worden. Je kunt dit doen door de aansteker te polijsten met zilver-polijstpasta. Gebruik een microvezeldoek en de polijstpasta en vrijf zachtjes in een cirkel beweging over de krasjes. Doe dit gelijkmatig over de gehele aansteker, zodat de kleurstelling over het gehele oppervlak hetzelfde blijft. 

Let op dat je niet te veel de aansteker polijst. Te veel polijsten verwijderd de laklaag waardoor de kleur van de aansteker vaag wordt. Ook kunnen er vlekken ontstaan in omdat de laklaag te dun is of volledig is verwijderd.

Een langere levensduur

Het regelmatig schoonmaken van de plasma aansteker zal helpen om de levensduur te verlengen. Maar om zo optimaal mogelijk de levensduur te verlengen kan je ook op andere manieren je Superlit-aansteker onderhouden. Zo kan je bijvoorbeeld verantwoord opladen, blootstelling aan hoge temperaturen vermijden of de aansteker veilig en duurzaam gebruiken.

Lees meer over hoe je je Superlit-aansteker het best onderhoudt.

Plaats een reactie

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

SUPERLIT COLLECTIE