Wat is een plasma aansteker?

Hoe werkt een plasma aansteker? Zijn ze wel veilig? Wat zijn de voordelen van een plasma aansteker boven een traditionele aansteker? Hoe zit het met de duurzaamheid van plasma aanstekers? Om antwoord op deze vragen te krijgen, moeten we ons eerst bezig houden met het natuurkundige principe van plasma.

Wat is plasma?

De natuurkundige beschrijving van plasma is de toestand van een stof waarbij door verhitting of elektrische ontlading de atomen geïoniseerd worden. Dit betekent dat de atomen van die stof hun negatieve elektronen geheel of gedeeltelijk kwijt raken. De overgebleven positieve ionen en negatieve elektronen gaan dan apart van elkaar bewegen. Hierdoor ontstaat plasma. Plasma's treden alleen op bij zeer hoge temperaturen en ook tijdens elektrische ontladingen, zoals bij bliksem.

Plasma's zijn zeker niet zeldzaam in de natuur. In het heelal is plasma overal aanwezig. Het meest bekende voorbeeld van plasma is wellicht onze eigen zon die eigenlijk een enorme plasma bal is. Daarnaast kennen we plasma ook als technische toepassing in bijvoorbeeld tl-buizen en plasmabeeldschermen. En natuurlijk ook in plasma aanstekers.

Wat is een plasma aansteker?

Een plasma aansteker is een aansteker die niet werkt op propaan- en butaangas, zoals de meeste traditionele aanstekers, maar op elektriciteit. Het is dus een elektronische aansteker die geen fossiele brandstof nodig heeft. De plasma aansteker is eenvoudig elektrisch oplaadbaar.

In plaats van een 'vuurtje' geeft de plasma aansteker een plasma boog die veroorzaakt wordt door een elektrische stroom. Deze plasma boog is veel heter en stabieler, maar wel net zo goed zichtbaar, als een vlammetje. Sommige plasma aanstekers hebben één plasma boog. Dit noemen we een single arc. Het is ook mogelijk dat een plasma aansteker een dubbele plasma boog heeft, een double arc. Een double arc plasma aansteker genereert meer warmte dan een single arc plasma aansteker. Voor de echte plasma fanaten gaat Superlit een stap verder, met de triple arc. Dit zijn drie plasmabogen en deze aanstekers zijn op het moment de krachtigste op de markt. Krachtige plasmabogen van een elektrische aansteker.

Omdat een plasma boog veel stabieler is dan een vuurvlam, is hij veel minder gevoelig voor wind of andere omgevingsinvloeden. Dat maakt dat een plasma aansteker bij uitstek geschikt is als stormaansteker, BBQ aansteker of kaarsenaansteker. Voor het aansteken van het gasfornuis of de gasbarbecue, wat meestal met een lange elektrische aansteker gebeurt, kun je ook prima een plasma aansteker gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een plasma aansteker?

Een plasma aansteker hoef je nooit bij te vullen. Een plasma aansteker is eenvoudig op te laden met een USB kabeltje. Meer hoef je niet te doen.

Er is geen sprake van enig gebruik van chemicaliën of fossiele brandstoffen. Omdat er geen verbranding van gassen is, is er ook geen sprake van CO2 productie.

Vanwege zijn stabiele plasma boog is een plasma aansteker uitstekend te gebruiken in de buitenlucht als stormaansteker of BBQ aansteker. Omdat de plasma boog zo stabiel is, is de kans op het verbranden van je vingers dan ook minimaal. Een plasma aansteker is dus veiliger en ook heel goed te gebruiken bij het aansteken van vuurwerk.Voordelen van een plasma aansteker.

Plasma aanstekers hebben allemaal een goede ontstekingsbeveiliging zodat ongelukjes door onopzettelijk gebruik tot het verleden behoren. Dit betekent dat je het klepje van de aansteker eerst omhoog moet doen voordat je op de knop kunt drukken om de aansteker aan te zetten. Je kunt de plasma aansteker daarom veilig in je broekzak meenemen, want je hoeft niet bang te zijn dat de elektrische aansteker per ongeluk aan gaat.

Een plasma aansteker is reukloos in gebruik. Er worden immer geen gassen verbrand.

Omdat een plasma aansteker altijd direct ontsteekt zodra hij wordt ingedrukt, kun je hem ook altijd direct gebruiken. Bij een conventionele aansteker kost dit meestal wat meer tijd, omdat deze meestal wat vaker achter elkaar moeten worden ingedrukt voordat er een vlammetje ontstaat.

Lees ook: Plasma aanstekers: 10 voor en nadelen op een rij

Hoe gebruik je een plasma aansteker?

Een plasma aansteker is eenvoudig te gebruiken. Aan de zijkant van de plasma aansteker zit een knopje. Wanneer je dit knopje indrukt, ontstaat er tussen de twee ontstekingspunten van de plasma aansteker direct een gekleurde straal, de plasma boog. Zodra je het knopje loslaat, verdwijnt de plasma boog ook direct. Echter verschilt dit bij sommige modellen van Superlit, zo gaat bij de Original de plasmaboog niet uit als je de knop loslaat, maar blijft hij een aantal seconden aan. Je kunt de aanstekerklep dichtdoen om hem eerder te stoppen.

Hoe kan je een plasma aansteker opladen?

Het opladen van een plasma aansteker kan eenvoudig geschieden via een micro-USB kabeltje. Het opladen is mogelijk via een 12 volt aansluiting, zoals in de auto of de laptop, of via een speciale USB adapter voor het stopcontact. Een plasma aansteker bevat een litium-ion batterij. Deze batterij wordt zo iedere keer opgeladen.

Hoe duurzaam is een plasma aansteker?

Omdat een plasma aansteker op elektriciteit werkt en geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen, is er sprake van volledig schone verbranding, zonder enige uitstoot van CO2. Daarnaast kan de litium-ion batterij die in een plasma aansteker zit, vele malen worden opgeladen, zodat een plasma aansteker veel langer meegaat dan een traditionele aansteker.

Superlit Plasma Aansteker - Original Collectie

Ben je geïnteresseerd geraakt in een plasma aansteker of wil je er direct een kopen? Neem dan een kijkje bij de design collectie aanstekers van Superlit.

Plaats een reactie

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

SUPERLIT COLLECTIE