Plasma

Plasma is de vierde toestand van materie, plasma wordt  ookwel de vierde aggregatietoestand genoemd, naast vast, vloeibaar en gas.. Vaak wordt geleerd dat er drie toestanden van materie zijn; vast, vloeibaar en gas, maar er zijn er eigenlijk vier. De vierde is plasma.

Eenvoudig gezegd is een plasma een geïoniseerd gas, een gas waarin voldoende energie wordt geleverd om elektronen uit atomen of moleculen te bevrijden en om beide soorten, ionen en elektronen, naast elkaar te laten bestaan. Het grappige daaraan is, dat voor zover we weten, plasma's de meest voorkomende toestand van de materie in het heelal zijn. Ze komen zelfs vaak voor hier op aarde.

Een plasma is een gas dat zozeer is geactiveerd dat sommige elektronen zich losmaken van hun kern. Een vonk in een gas zal een plasma creëren. Een heet gas dat door een grote vonk gaat, zal de gasstroom veranderen in een plasma dat nuttig kan zijn. Deze reactie wordt enorm heet en kan tot wel 4800 oC oplopen. Zulke plasmatoortsen worden in de industrie gebruikt om metalen te snijden, maar deze reactie zie je ook gebeuren bij bijvoorbeeld onze Double Arc plasma aansteker.

Het grootste deel plasma dat iedereen wel heeft gezien, is de zon. De enorme hitte van de zon scheurt elektronen uit elkaar van waterstof- en heliummoleculen waaruit de zon bestaat. In wezen is de zon, zoals de meeste sterren, een hele grote plasma bal.

Het feit dat de zon, samen met miljarden andere planeten, gemaakt is van plasma maakt onze Superlit plasma aansteker meer dan alleen een elektrische aansteker.

SUPERLIT COLLECTIE