Alle Soorten Aanstekers: Welke is het beste voor jou?

Er bestaan verschillende soorten aanstekers. De verschillen tussen deze aanstekers liggen niet alleen op het vlak van wat de aansteker moet kosten of waar je hem voor wilt gebruiken, maar ook op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Om de verschillende aanstekers met elkaar te kunnen vergelijken, zetten we ze hier voor jou op een rijtje. Welke aansteker past het beste bij welke taak? En welke aansteker kun je eigenlijk overal voor gebruiken?

Wegwerpaansteker

Te koop in iedere supermarkt is de wegwerpaansteker. Deze aansteker is relatief goedkoop en meestal van plastic. De wegwerpaansteker werkt op butaangas. Je kunt deze aansteker niet bijvullen, dus als hij leeg is, zit er niets anders op dan hem weg te gooien en weer een nieuwe wegwerpaansteker te kopen. Het voordeel van deze aansteker is natuurlijk dat hij zo goedkoop is en overal te koop is, maar erg duurzaam is de wegwerpaansteker niet. Ook het feit dat je hem niet kunt bijvullen, kan soms een probleem zijn.

Stormaansteker

Een stormaansteker is, zoals de naam al aangeeft, een aansteker die in weer en wind een stabiele en krachtige vlam geeft. Ideaal als je gaat kamperen of als je een aansteker zoekt voor het aansteken van vuurwerk. Maar wees wel voorzichtig. Juist het feit dat de vlam van de stormaansteker zo krachtig is, maakt dat de kans op verbranding wat groter is. De stormaansteker werkt op butaangas en kan bijgevuld worden als hij leeg is.

Lange aansteker of kaarsenaansteker

Een lange aansteker is handig voor het aansteken van het gasfornuis of voor het aansteken van kaarsen. Omdat de vlam van de lange aansteker zich helemaal aan het eind van de aansteker bevindt, is deze aansteker heel veilig in gebruik. De kans dat je jezelf verbrandt bij het aansteken van bijvoorbeeld het fornuis is op deze manier heel klein. Vaak werkt een lange aanstekers, ookwel kaarsenaansteker genoemd, op butaangas. Als hij leeg is, kan hij bijgevuld worden, zodat je hem daarna weer kunt gebruiken. Maar er bestaat ook een nog eenvoudigere elektrische versie van de lange aansteker, die door middel van een USB adapter kan worden opgeladen.

BBQ aansteker

Voor het aansteken van de BBQ wordt vaak gebruik gemaakt van een speciale BBQ aansteker. Dit is een aansteker die werk op butaangas en die kan worden bijgevuld als hij leeg is. De BBQ aansteker is een handige en veilige aansteker met een flexibele hals, waarmee je niet alleen de aanmaakblokjes voor de BBQ gemakkelijk kunt aansteken, maar ook bijvoorbeeld kaarsen, zonder dat je daarbij je vingers verbrandt. De Superlit Grill Master XXL is speciaal ontwikkeld voor het aansteken van de barbecue.

Fakkel aansteker

Fakkel aanstekers zijn, net zoals stormaanstekers, aanstekers die ook onder extreme weersomstandigheden een stabiele en krachtige vlam geven. Ook deze aansteker werkt met butaangas en is bij te vullen als hij leeg is. Net zoals bij de stormaansteker is de veiligheid afhankelijk van het gebruik. Wees bewust van het feit dat deze fakkel aansteker een krachtige vlam geeft, waar je je eventueel aan kunt verbranden.

Benzine aansteker

Een benzine aansteker werkt niet op butaangas, maar op benzine. In de benzine aansteker zit een katoenen sponsje dat gevuld wordt met benzine. Deze aansteker is, net zoals veel gasaanstekers, opnieuw bij te vullen, maar uiteraard dan met benzine. Het voordeel van de benzine aansteker is dat deze aansteker altijd blijft branden onder extreme weersomstandigheden. Daar waar butaangas soms niet kan ontbranden bij extreme kou, zal benzine altijd vlam vatten. Behalve dat bij de verbranding van benzine CO2 vrijkomt, is deze aansteker verre van geurloos in gebruik en minder duurzaam dan bijvoorbeeld de plasma aansteker.

Plasma aansteker

De technologie van aanstekers heeft zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld. Nieuw is de zogenaamde plasma aansteker. Deze werkt niet op butaangas of op benzine, maar is eenvoudig op te laden met een USB kabeltje. Een plasma aansteker heeft een stabiele 'vlam' of plasma boog, die onder alle weersomstandigheden heel goed te gebruiken is. Daarnaast is de plasma aansteker veilig en duurzaam in gebruik.

Welke aansteker neem je mee op vakantie?

Wie gaat kamperen of op survival gaat, heeft behoefte aan een betrouwbare en veilige aansteker om bijvoorbeeld de BBQ, het kampvuur of een muggenkaars aan te steken. De BBQ aansteker, de stormaansteker, de fakkel aansteker en eventueel de lange aansteker zijn allemaal geschikt voor deze taken, maar je gaat natuurlijk niet met meerdere aanstekers op vakantie. Zeker als je met weinig bagage op pad wilt gaan, is het een goed idee om alleen een plasma aansteker mee te nemen, omdat je die overal prima voor kunt gebruiken. Daarnaast hoef je de plasma aansteker niet bij te vullen, dus hoef je ook geen butaangas mee te nemen. Als de plasma aansteker eventueel leeg raakt, kun je hem eenvoudig opladen. Het opladen is mogelijk via een 12 volt aansluiting, zoals in de auto of de laptop, of via een speciale USB adapter voor het stopcontact. Net zoals je smartphone, die je ook regelmatig zult moeten opladen als je op vakantie bent.

De beste allround aansteker is een plasma aansteker

Omdat een plasma aansteker een 'vlam' of plasma boog geeft, die veel stabieler is dan een vuurvlam, is hij minder gevoelig voor omgevingsinvloeden. Dat maakt dat een plasma aansteker geschikt is om te gebruiken als stormaansteker, als BBQ aansteker of als kaarsenaansteker. Daarnaast hoef je een plasma aansteker nooit bij te vullen. Eenvoudig opladen via een USB kabeltje is voldoende. Een plasma aansteker is ook veiliger en duurzamer dan andere aanstekers. Er wordt immers geen butaangas verbrand, dus is er ook geen sprake van CO2 productie of van een verbrandingsgeur. De plasma aansteker is geheel geurloos. Omdat de plasma aansteker geen echte vlam heeft, maar een plasma boog, is de kans dat je jezelf verbrandt bij het aansteken erg klein. Daarnaast hebben alle plasma aanstekers een ontstekingsbeveiliging, waardoor het vrijwel onmogelijk is dat de aansteker per ongeluk aangaat. Kortom, met een plasma aansteker heb je altijd een veilig en handig 'vuurtje' bij de hand.

> Bekijk de gehele Superlit plasma aansteker collectie

Leave a comment

All comments are moderated before being published

SUPERLIT COLLECTIE