Hoe onderhoudt je een plasma aansteker?

Dankzij de moderne plasma-technologie heb je nooit meer te maken met de teleurstelling van de traditionele gasaanstekers. Met een plasma aansteker steek je alles op een eenvoudigere en veel leukere manier aan. Maar om het meeste uit de plasma aansteker te halen, moet je deze goed onderhouden. Hoe reinig, gebruik en laad je de aansteker eigenlijk goed op? Een goede verzorging van je plasma aansteker zorgt ervoor dat deze goed blijft functioneren en lang genoeg meegaat om er een waardevolle investering van te maken. Hier zijn 4 tips voor de verzorging van jouw aansteker.

1. Verantwoordelijk opladen

Een van de belangrijkste onderdelen van de plasma aansteker is Lithium-ionbatterij. Dit is de kern van de aansteker waarmee de plasmabogen krachtig kunnen ontsteken. Om de plasma aansteker op te laden heeft deze ongeveer 90 minuten nodig om volledig op te laden als de batterij leeg is.

Een Superlit plasma aansteker wordt met een gedeeltelijke lading verzonden en kan het beste voor het eerste gebruik volledig worden opgeladen. Gebruik bij het opladen alleen de bijgeleverde laadkabel om oververhitting, lekkage of explosie te voorkomen. 

Om te voorkomen dat de levensduur van de batterij van uw aansteker negatief wordt beïnvloed, is het raadzaam om alleen de onderstaande oplaad instructie op te volgen:

 1. Sluit de micro-USB kabel aan op de aansteker en USB-interface. Dit kan een USB-interface zijn van uw computer, powerbank of een gecertificeerde USB-wandadapter met een uitgangsspanning van DC 5V +/- 0,5V en een uitgangsstroom van tussen de 1.0A - 2.0A.
 2. Alle Superlit modellen worden volledig opgeladen in 60-90 minuten. Laad niet langer op dan 90 minuten, dit beschadigt de batterij.
 3. De meeste aanstekermodellen hebben indicatielampjes. Volg de lichtstatus van uw aansteker om het laadproces bij te houden. Lees in uw handleiding wat de lichtstatus van uw model betekenen.

De beste methode om de plasma aansteker op te laden is door de aansteker volledig leeg te maken en tussen de 60-90 minuten op te laden. Zo zorg je voor een lange levensduur van de batterij en daarmee jouw plasma aansteker.

2. Reinig de aansteker kop

  Een andere belangrijke maatregel om voor je plasma aansteker te zorgen is om deze schoon te houden. In de loop van tijd zullen er verbrandingsresten ophopen op de elektroden van de aanstekerkop. In de meeste gevallen wordt dit gevormd door brandbaar stof, as of teer, wat kan resulteren in elektrodeschade of hitteschade. Om de plasma-elektroden van de aansteker te reinigen gebruik je een wattenstaafje en een oplossing van alcohol of ethanol. Doordrenk het wattenstaafje met alcohol en wrijf zachtjes heen en weer tegen de elektroden om zich te ontdoen van as, teer of vuil.

  Na het reinigen is het belangrijk om te wachten tot alle onderdelen van de aansteker volledig droog zijn voor het volgende gebruik. Het regelmatig schoonmaken van de plasma aansteker zal helpen om de levensduur te verlengen. Let op dat sommige modellen geen aan/uit schakelaar hebben en je tijdens het reinigen dus niet per ongeluk de plasma aansteker ontsteekt.

  3. Vermijd langdurige blootstelling aan hoge temperaturen

  Hoge temperaturen kunnen leiden tot schade aan de elektronica in de plasma aansteker, met name de batterij. Beperk ook de tijd dat de aansteker aan direct zonlicht wordt blootgesteld om oververhitting tegen te gaan.

  4. Veilig en duurzaam gebruik

  We weten dat de verleiding groot is om de aansteker vaak te ontsteken, plasmabogen zijn bovendien uniek en ontzettend interessant. Excessief gebruik kan echter leiden naar een kortere levensduur van de batterij. Om de levensduur zo lang mogelijk te houden raden we het dan ook niet aan om de plasma aansteker vaak en kort achter elkaar te ontsteken.

  Het kan zijn dat bij excessief gebruik de aansteker niet meer ontsteekt. De aansteker is dan niet persé defect, maar het veiligheidssysteem is dan ingeschakeld om oververhitting tegen te gaan. In deze situatie raden we aan de  aansteker 2-3 uur niet te gebruiken om af te laten koelen.

  Opladen van een plasma aansteker

  Ben jij opzoek naar een aansteker die je kan hergebruiken en waar je jaren lang gebruik van kan maken? Een plasma aansteker is daarvoor een goede keus, maar zorg er dan ook voor dat je deze goed onderhoudt om de levensduur te vergroten. Met een plasma aansteker van Superlit weet je dat de technologie je in iedergeval niet laat zitten. Daarnaast profiteer je nog eens van veel meer voordelen ten opzichte van reguliere wegwerpaanstekers.

  > Bekijk hier de gehele collectie van Superlit Lighters.

  Leave a comment

  All comments are moderated before being published

  SUPERLIT COLLECTIE